Kolorowe, słodkie i zachwycające – jak serwować desery, którym niemal nikt się nie oprze?

Udostępnij:

​Desery powinny być nie tylko smakowite, ale również efektowne. Aby zachwycić rodzinę i bliskich warto przygotować kolorowe smakołyki w specjalnej oprawie. Poznaj kilka ciekawych inspiracji i wskazówek, które mogą pomóc ci przyrządzić zaskakujące smakiem i wyglądem desery!

Budyniowo-owocowe koreczki

Przeważnie na spotkaniach w gronie bliskich podajemy koreczki w wytrawnej wersji. Jednak warto nieco poeksperymentować i zaserwować przekąski na słodko z ulubionych owoców. Mogą to być zarówno owoce sezonowe, jak i egzotyczne. Ważne, aby było kolorowo i efektownie! Przygotowanie koreczków jest niezwykle proste. Warto wykorzystać czerwone i zielone winogrona, truskawki, kiwi, mango czy ananasa. Winogrona można nadziać w całości, natomiast pozostałe owoce pokroić, np. w kostkę. Deser będzie znakomicie prezentował się z kawałkami owoców o tej samej wielkości. Jednak to nie wszystko – warto wykorzystać również gęsty budyń, np. Budyń o smaku śmietankowym WINIARY. W połączeniu z żelatyną odpowiednio stężeje – wtedy będzie można podzielić go na kwadraciki i nadziać na patyczek do szaszłyków wraz z owocami. Doskonały efekt gwarantowany!

Serniczki na zimno z truskawkami

A może szukasz pomysłu na deser, który uświetni szczególną okazję? Przekąski na urodziny lub przyjęcie w rodzinnym gronie mogą zostać zaserwowane w niecodzienny sposób. Zamiast tradycyjnego sernika, warto zdecydować się na przygotowanie mini serniczków podanych w słoiczkach. Przygotowując ten deser, można stworzyć kilka kolorowych warstw, które będą pięknie prezentować się w przezroczystym naczyniu. Wystarczy na sam spód włożyć biszkopty, następnie masę twarogową, a na wierzchu ułożyć galaretkę z ulubionymi owocami. Może to być galaretka truskawkowa z małymi cząstkami truskawek lub galaretkowa „posypka” stworzona z galaretek w kilku różnych kolorach. Każda porcja sernika będzie znajdować się w osobnym słoiczku, który można dodatkowo przewiązać wstążką.

Tęczowy tort z galaretek

Różnorodne kolory galaretek, jakie znajdziemy na sklepowych półkach sprawiają, że chętnie sięgamy po ten produkt, chcąc przygotować zaskakujące desery. Jednym z nich może być klasyczne ciasto z galaretką – jest zdecydowanie bardzo efektowne i smaczne. Aby wyglądało jeszcze bardziej smakowicie można wykorzystać kilka galaretek w różnych kolorach, przełożonych tradycyjnym biszkoptem. Tym sposobem uzyskamy zjawiskowy tęczowy tort, który będzie pięknie prezentował się na stole. Warto użyć jagodowej, agrestowej, cytrynowej, pomarańczowej i truskawkowej galaretki, aby nasze ciasto z galaretką wyglądało bajecznie. Ciasto może być zwieńczone także gęstym kremem przygotowanym ze śmietanki i mascarpone oraz ulubionymi owocami.

Tarta z budyniem, owocami i galaretką

Jakie jeszcze przekąski na urodziny lub przyjęcie warto przygotować? Zdecydowanie sprawdzi się kolorowa i słodka tarta. Kruche ciasto, aksamitny krem i owocowy smak galaretki to idealne połączenie. Można przygotować zarówno tradycyjną tartę, jak i małe tartaletki. Sposób wykonania jest praktycznie taki sam – należy zagnieść ciasto, przyrządzić budyń i galaretkę. W przypadku tartaletek będą potrzebne kokilki lub odpowiednie foremki. Gdy ostygną, można nałożyć do nich słodkie musy, masy owocowe lub bitą śmietanę.

Aby przygotować deser, który nie tylko zachwyci smakiem, ale i wyglądem, nie potrzeba wiele. Sięgając po kolorowe galaretki i owoce z pewnością uzyskamy zjawiskowy efekt, który przypadnie do gustu zarówno małym, jak i dużym smakoszom!

Artykuł partnera

0 Komentarze

Socialmedia

Warte uwagi

Beza bez jajek- sprawdzone przepisy

Uwielbiasz słodkie bezy, ale nie lubisz jajek lub od jakiegoś czasu eliminujesz z diety produkty pochodzenia odzwierzęcego? Nic straconego, ponieważ nie ma rzeczy niemożliwych. Eksperci...